Harvia: Tillsammans mot världens topp

Publicerad: 24.2.2015 Författare: Ouman AB

Styrenheten för ett bastuaggregat är egentligen en enkel regulator. Det skulle ha varit enkelt att utveckla en sådan enhet om det inte hade varit för att den snabbt ska värma upp ett litet rum så att det blir riktigt hett och att man ska kasta vatten på den.

I bastun finns de tuffaste förhållandena i ett modernt hus när det kommer till husteknik. Det finns strikta regler för såväl bastuaggregat, förångare och belysning. Bastuaggregatets styrning får aldrig slå fel, då kan både fastigheten och människorna utsättas för fara.

Harvia är världens ledande tillverkare av bastuaggregat och exporterar produkter till över 65 länder. Harvia anlitar i sin tur Ouman för att planera och tillverka den elektronik som företaget behöver. OEM-samarbetet har pågått oavbrutet i drygt tjugo år. Ouman har spelat en viktig roll när Harvia har växt till världens ledande tillverkare av bastuaggregat.

En av hörnstenarna i samarbetet är tillförlitlighet.
– Ouman har levererat tiotusentals produkter till Harvia. Andelen defekta enheter har varit ytterst liten, säger Pasi Manneros, chef för Oumans OEM-tjänster i Finland.

Enligt Manneros är det endast högsta kvalitet som duger för bastuaggregat. Det lönar sig inte att tillverka en sämre produkt som kostar 20 cent, eftersom det kan gå på flera hundra euro om den går sönder.
– Även om felet inte leder till en eldsvåda tycker konsumenterna inte om att en serviceman kommer och stör dem. Det leder till mycket badwill.

Ouman är kundens produktutvecklingsenhet

Ouman har ett mycket nära samarbete med Harvia. Bolagen arbetar tillsammans för att produkterna ska kunna utvecklas och bli ännu mer attraktiva, hållbara och förmånliga.

I praktiken kan man säga att Ouman är Harvias produktutvecklingsenhet inom elektronik. OEM-samarbetet har fördjupats till en ODM-relation.
– För oss räcker det i princip med en idé. Med den som utgångspunkt kan vi sedan planera en produkt, en leveranskedja och logistik. Därefter kan vi även prissätta produkten, berättar Manneros.

Vid sidan av elektronik för bastuaggregat planerar och tillverkar Ouman även värmeregulatorer för värmesystem, ventilation och värmepumpar åt sina OEM-kunder. Serviceutbudet omfattar även temperaturgivare och regulatorer för hushållsmaskiner.

En medelstor aktör rör sig snabbare

Ouman planerar sina OEM-kunders produkter i Raumo och tillverkar dem i Kuressaari i Estland. Linjernas kapacitet uppgår till cirka 800 000 produkter årligen.

Som ett medelstort nordiskt företag kan Ouman snabbt reagera på kundernas ändrade behov, snabbare än de stora masstillverkarna i Asien. Under en produkts livscykel kan ett flertal olika versioner av samma produkt, i snabb takt, tillverkas och släppas på marknaden.
– Flexibilitet, kvalitet och leveranssäkerhet är våra trumfkort, berättar Manneros.
– Vi tävlar även med priserna. Priset ska överensstämma med funktionens kvalitet. Naturligtvis får även vi brottas med kostnadstryck. Från Asien strömmar det hela tiden in liknande men billigare produkter. Vi gör allt som är mänskligt möjligt för att våra produkter ska vara bättre, säger Manneros avslutningsvis.

Harvia: Tillsammans mot världens topp was last modified: september 28th, 2015 by Ouman AB

Relaterade kategorier: Referenser, Referenser OEM/ODM tjänster | Keywords: